Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Άγχος...

Το άγχος είναι μια φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού που μας βοηθάει να κινητοποιούμαστε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μας βγάζει από την παθητικότητα μας και μας φέρνει σε εγρήγορση προκειμένου να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε εξετάσεις, στην δουλειά μας και γενικά σε καταστάσεις που χρειάζονται διαύγεια και όλη μας την ενέργεια. Σε αυτή την περίπτωση το άγχος είναι χρήσιμο και δημιουργικό.
Το άγχος μπορεί να είναι δημιουργικό και φυσιολογικό μόνο μέχρι κάποιο βαθμό. Από ένα σημείο και πέρα μπορεί να γίνει επικίνδυνο και να δημιουργήσει δυσφορία. Αυτό συμβαίνει όταν είναι ανεξέλεγκτο. Το άγχος αυτό όχι μόνο δεν μας ενεργοποιεί αλλά μας ακινητοποιεί με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να θυμηθούμε τίποτα, να μην μπορούμε να σκεφτούμε και στο τέλος να αποτυγχάνουμε στο στόχο μας.
Τι σημαίνει, όμως, ακριβώς αυτό το παθολογικό άγχος, πώς προκαλείται και πώς εκδηλώνεται; Όταν δεν μπορούμε ή δυσκολευόμαστε πολύ να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις του σχολείου, της δουλειάς, της οικογένειας και του κοινωνικού συνόλου, μας δημιουργείται φόβος για αποτυχία σε αυτούς τους τομείς. Ο φόβος μας εκδηλώνεται με εφίδρωση, ταχυκαρδία, δυσφορία, τρεμούλα, ναυτία, τάση για λιποθυμία, μούδιασμα και αίσθημα ζέστης. Αυτήν ακριβώς την κατάσταση ονομάζουμε άγχος. Το άγχος κινητοποιείται από αρνητικές σκέψεις, 
ενισχύεται μέσα από αυτές και τελικά, μπορεί να μας ακινητοποιήσει και να μας κάνει να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαιτίας των αρνητικών σκέψεων που κάνουμε, όταν αγχωνόμαστε, άθελά μας συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε σίγουροι ότι θα αποτύχουμε, με πιθανό αποτέλεσμα την πραγματική αποτυχία, παρά τις ικανότητές μας.
Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να αναγνωρίσει πότε το άγχος ξεπερνά τα επίπεδα στα οποία μπορεί να είναι βοηθητικό, διότι τότε υπάρχει κίνδυνος να περιορίσει την πραγματική ικανότητα για επίδοση και να προκαλέσει έντονη δυσφορία. Οι παρακάτω αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, του έφηβου ή του ενήλικα μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημεία:
  •      νευρικότητα
  •      ευερεθιστότητα- έλλειψη υπομονής
  •      δυσκολίες συγκέντρωσης ή αίσθημα ότι το μυαλό αδειάζει
  •      δυσκολίες στη μνήμη και στην ικανότητα για μάθηση ή εργασία
  •      έντονη ανησυχία για την απόδοση στις εξετάσεις ή την εργασία
  •      άγχος για μικροπράγματα
  •      εύκολα ξεσπάσματα σε κλάμα ή θυμό
  •      αίσθημα μοναξιάς, θλίψης, παρεξήγησης από τους άλλους
  •      αίσθημα κόπωσης
  •      διαταραγμένος ύπνος
  •      δυσπεψία, μειωμένη όρεξη για φαγητό

Όταν αυτά τα συμπτώματα όταν βιώνονται με μεγάλη ένταση και συχνότητα, το έδαφος γίνεται πρόσφορο για να εκδηλωθούν οι αγχώδεις διαταραχές. Οι διαταραχές του άγχους αποτελούν μια ομάδα διαταραχών οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονο και χρόνιο άγχος. 
Στις αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνονται: η διαταραχή πανικού, Αγοραφοβία, οι ειδικές φοβίες, οι κοινωνικές φοβίες, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή μετά από τραυματικό στρες, η αγχώδης διαταραχή που οφείλεται σε σωματική κατάσταση και η αγχώδης διαταραχή που προκαλείται από ουσίες.
Οφείλει λοιπόν ο καθένας μας να είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος και να μην διστάσει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε από τις πολλές μορφές παθολογικού άγχους, οι οποίες γίνονται εμπόδια σε μια δημιουργική ζωή.

Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.
http://www.eleftheriastergiopoulou.gr

Πηγή: http://www.rnews.gr/el/news.php?n=713

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου